- előkészület: 15 perc
- sütés: 75 perc
hozzávalók 4 főre
- 1 db 1-1,5 kg-os csirke
- a csirke szíve és mája
- 20 dkg gomba
- 4 tojás
- 2-3 szikkadt zsemle
- 3 csomó petrezselyemzöldje
- 1 db kis fej hagyma
- 3 dkg vaj
- kiskanál olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt kömény
story
A csirke töltelékének receptje az anyósomtól való, de már én részegítettem meg. Eleinte tepsiben sütöttem, de mindig száraz lett a húsa. Ekkor találtam ki, hogy jénaiban sütöm és bort is öntök alá. Ettől a hús még a pirítás után is szaftos marad, és a bor aromája is érezhető rajta.
elkészítés
- A zsemléket beáztatjuk.
- A hagymát, a gombát, a petrezselyem zöldjét, a csirke máját és szívét apróra vágjuk.
- Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük.
- A dinsztelt hagymára rátesszük a petrezselyem zöldjét és kissé megfonnyasztjuk.
- Hozzáadjuk a gombát és fedő alatt a saját levében megpároljuk.
- A megpuhult gombáról lesütjük a levet és ráütünk 3 tojást. Száraz rántottává sütjük.
- Egy keverőtálba öntjük a rántottát, hozzáadunk egy nyers tojást, a kinyomkodott elmorzsolt zsemléket, az apróra vágott szívet és májat.
- Ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal és köménnyel.
- A masszát jól eldolgozzuk. (Amennyiben túl lágynak találjuk, zsemlemorzsával száríthatjuk.)
- A csirkét kívülről bedörzsöljük egy kis sóval.
- A mellén óvatosan felfeszegetjük a bőrt és ide is rakunk a töltelékből. A többi tölteléket a csirke hasüregébe töltjük. ( Ha túl sok lenne a töltelék, a maradékot egy kisebb tepsiben külön kis olajon kisüthetjük.)
- Egy nagy jénai tálat kikenünk vajjal és belehelyezzük a csirkét.
- A maradék vajat rászeleteljük a csirke mellére, majd aláöntjük a bort.
- A jénai tetejét rátesszük és hideg sütőbe rakjuk.
- 180 fokon 60-90 percig sütjük, pároljuk.
- Amikor a csirke húsa megpuhult, levesszük az edény tetejét és az alatta összegyűlt lével gyakran locsolgatva pirosra sütjük.